sâmbătă, 14 martie 2015

Caritate


 

  „Un caz revoltător ne-a fost adus la cunoștință de către unul dintre corespondenții noștri locali: o mamă cu patru bebeluși se zbate într-o mizerie groaznică, după ce tatăl pruncilor a plecat la muncă în străinătate și a dispărut! Femeia muncește pe unde apucă, dar nu cerșește și deși este singură, speră să o scoată la capăt și iarna asta! Cât despre hăinuțe noi nici nu poate fi vorba sau să vină Moșul! Mai multe ne spune corespondentul nostru de la fața locului, Andreea Andrei! Andreea, ai legătura!”
   „Mulțumesc Andreea! Un caz mai puțin obișnuit a fost semnalat ieri în județul nostru: o mamă, cu patru copii, rămasă singură după plecarea soțului la muncă în străinătate, îi crește pe cei mici fără nici un ajutor și fără să se plângă! Se întreține pe ea și pe copii din ce câștigă muncind cu ziua pe la vecini și din alocația pruncilor! Cu totul, nu adună lunar mai mult de doișpe milioane, bani care abia-i ajung de mâncare! Un ONG din localitate i-a adus ei și celor mici alimente și hăinuțe, binevenite mai ales acum că se apropie iarna! Din nenorocire, unul dintre bebeluși este grav bolnav și are nevoie de o intervenție chirurgicală care nu se poate face decât în Germania, dar care costă peste douăzeci de mii de euro! Același ONG, a deschis pe numele femeii un cont unde puteți face donații - aveți toate informațiile pe ecran - și ne anunță că deja oameni cu suflet mare au donat trei mii de euro. Pe această cale le mulțumim și sperăm ca copiii să poată să aibă un viitor mai bun și datorită bunăvoinței dumneavoastră!
   Andreea, ai legătura!” 

-         Asta-i! Cum vi se pare? Ne băgăm?
-         Eu zic că merită efortul!
-         Voi ce spuneți?
-         Merită riscul?
-         Ce să mai vorbim, merită, suntem toți de acord, la treabă!
-         Gata, pe ei! 

   Mai mulți tineri au apărut pe străzi, cu dosare în care notau donațiile binevoitorilor și cu chitanțiere din care eliberau la nevoie dovada că respectivul este un suflet milos! Mulți nici nu voiau să ia chitanța, unii chiar glumind că nu vor s-o ia cu ei în mormânt ca să demonstreze ceva când va fi să fie, alții spunând că Dumnezeu e sus și vede, n-are nevoie de birocrație - uitând ca prin minune de biserică!  

   În sfârșit, lucrurile care la început nu prea au mers, au început să se miște, ONG-ul care se ocupa de caz, mulțumind după câteva zile „oamenilor calzi, cu inimă mare, care contribuiseră deja la strângerea unei însemnate părți din suma necesară operației!”   

   Un post de televiziune, unul cu acoperire națională, a făcut un reportaj de aproape zece minute în problema unui preot din capitală, care nu a dat voie credincioșilor să strângă bani în biserică pentru operația bebelușului bolnav, reporterul, cu un nume nemțesc însemnând „câmp cu flori”, lăsând de înțeles că biserica se opune donațiilor în această cauză, privindu-le ca pe o concurență la Catedrala Neamului și la tot lanțul de afaceri popești necurate - cu vinul de împărtășanie, cu pădurile retrocedate, cu banii pentru construcția de biserici, imagini care se derulau pe ecran în timpul citirii reportajului: preotul nu a putut fi găsit să-și spună părerea!  
   Din spirit de frondă, persoane care niciodată nu s-ar fi gândit să dea pomană - considerând gestul neproductiv și totodată înjositor pentru cel care primește - au dat fiecare câțiva lei pentru operația copilului, au dat ostentativ pentru acel copil, dar nu pentru biserică!  

   Posturile TV de știri, au avut mai multe talk-show-uri, de la 21:00 până la 23:00, emisiuni care se ocupau în principal de soarta copiilor defavorizați, dar nu în ultimul rând de ineficiența guvernului, de slaba funcționare a autorității pentru protecția mamei și copilului, de slăbiciunile sistemului de sănătate și, mai ales, de modul defectuos în care sunt cheltuiți banii publici! Partea cu banii publici, a generat o nouă serie de emisiuni, de anchete, unele cu camera ascunsă, în care erau arătate cazuri flagrante de proastă gestionare a fondurilor, inclusiv europene! 

   Internetul, a prins din zbor ideea și, pe mai multe rețele de socializare s-au constituit grupuri de oameni de bine care au început să umple paginile prietenilor cu cereri de ajutor. În mod neașteptat, în acest moment a fost amestecată și poliția, mai mulți „internauți” acuzând o anumită persoană că s-a folosit de contul de facebook pentru a aduna donații în numele copilului bolnav, donații pe care de fapt le-a reținut pentru sine: poliția anchetează în continuare cazul! 

   O învățătoare, a văzut pe internet o acțiune făcută „în America” și a copiat-o cu mare succes, adică un târg de jucării, în care elevii ei, de ciclu primar, și-au vândut jucăriile vechi între ei, iar banii strânși au fost donați în același scop caritabil! Ideea a prins, mai ales când   s-a aflat de unde provine, fiind reluată în școli din mai multe localități: doamna ministru al învățământului, în mod discret, a felicitat inspectoratele școlare județene!

   În grădinițe, copiii au cerut insistent bani părinților, au învățat și au spus poezii, au făcut chetă și, de asemenea, au donat rezultatul eforturilor lor, dar succesul a fost mult mai mic decât în școli! 

   Apogeul, a fost atins atunci când Președintele republicii, având o altă culoare politică decât guvernul, a declarat într-o conferință de presă că cetățenii sunt gata de orice sacrificii dacă sunt convinși de justețea cauzei pentru care le sunt cerute, în timp ce guvernul nu reușește să adune toți banii din taxe și impozite!
   Primul ministru, nu s-a lăsat mai prejos și, a donat în contul pruncului bolnav o sumă consistentă, încercând să nu pară neinteresat, prilej cu care a făcut în mod public câteva remarci deloc măgulitoare la adresa foștilor guvernanți, cei ce fuseseră susținuți de Președinte!
   Toate publicațiile au vuit și au alocat spații largi disputei dintre cei doi! Washington Post titra într-un editorial „Copilul dezbinării”, iar în articol recapitula toate problemele societății, aducând din nou în discuție problemele nerezolvate, probleme pe care partenerii euro atlantici le ridică de ani de ani de zile! 

   ONG-ul care gestiona de fapt toate donațiile făcute în numele copilului, a mulțumit din nou public, prin purtătorul său de cuvânt - o domnișoară foarte nostimă, cu alură de MISS ... și cu evidente greutăți de exprimare - pentru sumele donate, anunțând că ce va depăși necesarul bebelușului și al familiei, va fi direcționat către alte cazuri dificile, pe care deja le au în îngrijire! 

   Televiziunea cu acoperire națională care făcuse prima cazul public, a încercat să afle ce sumă s-a strâns și, s-a adresat băncii la care era deschis contul.
   Banca, i-a trimis la sucursala din localitate, acolo unde fusese acțiunea pornită!
   Șeful sucursalei, a recunoscut că s-au făcut și încă se mai fac donații dar, că îi este imposibil să încalce secretul bancar și să spună suma la care s-a ajuns!
   În această situație, acea Andree de la postul mamă, care lucrase în seara cu anunțul,    dându-și seama că pierde teren în fața unei alte Andree - mai tânără și mai disponibilă - proaspăt adusă de la o stație locală, se gândi să dea cea mai mare lovitură de imagine a carierei și să scoată din acel subiect obosit un profit personal maxim: pe pagina de socializare pe care primea mii și mii de like-uri, lansă un apel pentru strângerea de alimente și hrană, toate destinate mamei și celor patru prunci ai ei!
   Apelul a avut succes și după numai o săptămână, adunase aproape o tonă de alimente - neperisabile, așa cum ceruse - și câțiva metri cubi de haine și hăinuțe. Lucrurile au fost atent triate, fiind oprite numai cele noi sau în stare foarte bună!
   Dar marea lovitură, marea bombă publicitară, a fost dată numai și numai datorită ideii simple și de mare efect de a aduna toate jucăriile în același loc: aveți idee cum arată un camion plin cu ursuleți de pluș și altele asemenea? A fost ceva de vis!
   Cele două mașini acoperite, necesare transportului, au fost puse la dispoziție de un patron de garaj, care suspina de mult după acea Andree și care astfel, s-a pomenit fără să vrea, sponsor cu numele pus pe ecran alături de al celor ce o îmbrăcau pe vedeta TV! 

   Lucrurile au mers bine, până când s-a amestecat un individ cam rudimentar și sigur lipsit de educație, anume unul dintre cei doi șoferi: mai exact, cel mai în vârstă.
-         Săru’ mâna doamna Andreea, aș dori și eu ceva de la dumneavoastră!
-         Bineînțeles dragă, orice - răspunse Andreea noastră, convinsă că bietul om dorește un autograf! Dar, spre surpriza ei, nu asta voia șoferul:
-         Să mă iertați vă rog, da’ trebuie să-mi spuneți adresa unde mergem!
-         Păi nu ți-a spus producătorul?
-         Nu, că a zis că nu știe, că dumneavoastră știți! Ba, de fapt știe el unde , da’ n-avem cum!
-         De ce nu avem cum?
-         Pentru că strada nu există pe GPS! N-o găsește GPS-u’!
-         E GPS-ul dumitale un model vechi sau prost! Scoase telefonul și spuse:
-         Dă-mi adresa, eu mi-am actualizat hărțile! Șoferul ridică din umeri și i-o spuse, ea o introduse, dar telefonul îi dădu străzi cu nume asemănător: strada căutată, nu exista!
-         Hai să căutăm cu Google!
   Au căutat cu Google, dar strada tot nu a apărut!
   Au căutat ONG-ul: nu l-au găsit, nu era înregistrat nicăieri!
   Au căutat adresa ONG-ului: nu exista nici ea!
   Au sunat la prefectura locală și la poliția orășenească: după mai multe încercări, au obținut răspunsurile de care se temeau: adresele nu existau, acele străzi nu fuseseră niciodată în orașul lor!
   Andreea, plină de draci, a sunat-o pe Andreea din teritoriu, să-i ceară amănunte!
   Andreea din teritoriu, nu știa nici un fel de amănunte, pentru că ea nu făcuse reportajul, îl luase dintr-un ziar local și doar îl citise din reședința de județ - se și vedea în spatele ei, în reportajul original, o panoramă frumoasă a celui mai important oraș din zonă - nu se deplasase în noroaiele acelei localități uitate de lume!
   Andreea din capitală, simțea cum i se taie picioarele!
-         Ce facem?
-         Nu știu! Zău dacă știu! Atunci se auzi anunțul de care se temeau:
-         Hai, pregătiți-vă, intrăm în direct: transmitem cum pleacă din București Andreea cu coloana cu ajutoare! Nu uitați sloganul:
„AJUTĂ-NE ȘI DUMNEZEU TE VA AJUTA!”
-         Băgami-aș ... , unde găsim repede un alt caz social?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu