duminică, 5 iulie 2015

Cel mai bun prieten al omului


 
   La colțul făcut de strada îngustă și întunecoasă cu bulevardul principal, erau strânși mai mulți bărbați. Păreau a nu avea nici o treabă și nici o obligație pe astă lume, deși un ochi versat ar fi observat atenția cu care privesc strada și trecătorii. Grupul, care număra de obicei cinci sau șase persoane, nu era stabil cantitativ sau calitativ, pentru că, permanent se găseau unii să vină și alții să plece. Dar indiferent de numărul sau numele lor, păreau a purta toți un fel de uniformă: pantofi înguști, lungi și ascuțiți, bine lustruiți, negri sau albi - mai rar bicolori - pantaloni de un albastru incert bine strânși pe picior și haine scurte, din piele neagră. Nici unul nu avea capul acoperit, iar asta te făcea să mai observi ceva: erau toți bruneți, aveau tenul închis la culoare și - lucru foarte important - semănau între ei la trăsături, având aproape toți arcadele și pomeții proeminenți. Unul dintre tineri - pentru că media vârstei grupului nu depășea 25 sau 26 de ani - avea fruntea mai teșită decât ceilalți, arcadele mai proeminente, lucruri ce te-ar fi dus cu gândul la un reprezentant de marcă al pierdutei ramuri umane din valea Neander: acest lucru însă, chiar dacă ar fi trecut cuiva prin minte, ieșea imediat din discuție, lucru știut fiind că respectivii umanoizi nu purtau lanțuri și ghiuluri ostentative, masive și din aur!

   Tinerii, acostau sotto voce câte un trecător, încercând să nu fie auziți și de alți pietoni din zonă și, ori intrau în discuție cu acesta, ori pur și simplu erau tratați cu un refuz - mergând de la totala indiferență până la priviri ofensate sau chiar unele vorbe aruncate din mers - așa încât căutau din mers următorul mușteriu.

   Grupul acesta, foarte omogen cu toată permanenta lui fluctuație, părea a se ocupa numai cu fumatul, lăsând impresia că și-a propus realizarea unui covor din mucuri de țigări în fața dughenelor de schimb valutar pe unde-și făceau veacul.
-         Bă, hai bă acasă, hai bă că te cheamă mama! Chemarea aceasta, făcută cu voce neașteptat de sonoră, venea dinspre un puști de vreo zece ani, copilul părând o miniatură a celor mari. Numai la haine nu le semăna, fiind îmbrăcat într-un costum de sport și încălțat cu papuci.
-         Hai bă acasă, hai bă c-a murit bunicu`!
   Unul din grup, cel cu osatura mai proeminentă, având aerul de șef al celorlalți, îi răspunse mesagerului stând sprijinit de perete:
-         Du-te bă acasă, că viu și io acu`! Apoi, întorcându-se spre tovarășii de fumat, le spuse acestora, cu glas tare:
-         Avea cred o sută dă ani, ce dracu` mai vrea, c-a fos` și la Bug cân` la dus Antonescu, o fos` și`n Bărăgan, ce vroia, să ne`ngroape pă toți?
   Copilul, cu urechea la pândă, prinse spusele destinatarului, și-i luă vorba din gură:
-         Bă, nu bunicu` tău bă, bunicul meu o murit!
-         Tata? Întrebarea ieși ca un strigăt de luptă!
-         Tata?
-         Da bă, bunicu`, c-a căzut ca secerat și ...
   Vorbea deja singur, cel mare o luase la fugă spre casă! 

   Tânărul, a alergat mai mai să-și dea sufletul, până și-a dat seama că (unu) este prea departe ca s-o țină numa`ntr`o goneală și (doi) că oricât de iute ajungea, „mortu` dă la groapă, nu să mai dezgroapă”!
   A lăsat deci pasul mai moale, viteza mai mică ajutând procesul gândirii ...
   „Taică`miu - adică bunicul lu` ăla mic - o fo` unul dântre șăfii ăi mai mari a lu` clanurili dân toată zona asta a noastră, nu numa` dân oraș, iară dă pă urma șefiii lui, noi toți avuserăm dă câștigat, că și atunci când tă saltă gaborii, numa` le zâci „io`s a lu`cutare” și umblă ai dracu` mai cu grijă! Acu`, lucrurile n`or fos` conduse numa` dă ăl bătrân, că mai fuse și fra`timiu ăla mare, că și iel știe cui și cât și unde și când să dee banu` gros, da` ce facem noi că al dracu`i legat în Jărmania și pân` o veni, nici dă cocalari nu mai suntem buni dacă nu ne`arătăm mușchiu la proști, să ne știe dă stăpâni!”
   Era clară preocuparea tânărului, era clară prin comportament: a trecut prin câteva intersecții de-a dreptul, ori pe roșu, n-a răspuns la saluturi, n-a văzut, n-a auzit, ci doar a gândit!
   Și a gândit!
   Și iar a gândit și a socotit cum să facă să nu piardă clanul lor poziția dominantă în zonă, cum să țină-n frâu familiile mai mici, familii care s-ar fi băgat oricând peste ei, să le ia banul de la gură!
   Trebuia să facă față, trebuia să țină piept tuturor, trebuia să tragă de timp și să reziste fără să piardă poziția, până reușea să se întoarcă frati`su`: știa și el cui se dădea banul, dar nu știa nici    cât și nici cât de des, nu știa nici în ce fel și, mai ales, nu știa ce putea să ceară pentru banii dați!

   Atunci când îl claxona un șofer mai cu foc - că-i coborâse de pe trotuar chiar în față! - îi veni ideea salvatoare, idee care-l făcu să se oprească-n loc, idee ce-i veni tocmai de la claxon: înmormântarea trebuia să fie dovada că nu s-a schimbat nimic! Zâmbi și porni spre casă, de data aceasta cu pas măsurat și liniștit, de stăpân sigur cu pe el! 

   Când ajunse acasă, avu un scurt moment de nesiguranță, de panică chiar: măsa, cu surorile ei și ale lui, adică toată partea muierească, atât a lor cât și a vecinilor, urla și se văita: lacrimi, basmale smulse și aruncate pe jos, în praf, un tămbălău de nu se putea înțelege om cu om!

   Nu zise nimic, nu făcu nimic, doar privi din poartă spectacolul obișnuit la mort: își trase sufletul, își liniști respirația și, abia apoi privi grupul de bărbați ce stătea deoparte. Copiii stăteau cu copiii, fetele mai măricele intraseră și ele printre alea bătrâne, să învețe cum e cu bocitul mortului, iar bărbații maturi și adolescenții mai răsăriți, adunați unul într-altul, stăteau cum spuneam, la o parte, toți încruntați, cu chipuri și mai întunecate decât îi dăruise natura.
   Unul dintre băieții mai mici, se cățărase pe o mașină nemțească, trimisă de frati-său cu puțin timp în urmă, mașină scumpă, care aștepta ceva schimbări ca să fie vândută. Făcu un efort   să-și amintească al cui e copilul, pentru ca apoi, să înceapă ascensiunea!
   Îi făcu tatălui - unul dintre frații lui mai mici - un semn autoritar chemându-l la el: momentul a fost foarte important ... dacă nu venea, ori dacă făcea mutre, însemna că are probleme! Dar veni iute la chemarea lui!
-         Dă-l bă pă fii`tu jos dă pă mașină, că să nu vă dau io pă ambiidoi!
-         Firi`al dracu` dă plod nenorocit, pleacă mă dă pă Merțan mă ... ! Fratele mai mic își manifesta autoritatea asupra propriului copil, care o și rupse la fugă.
   Apoi, făcu semn grupului să iasă din fundul curții, de unde asista la spectacolul bocitului și să vină la el: îi văzu privindu-se unul pe altul și apoi pornind! Le întoarse spatele și intră în casa a mare, din față, lăsând ușa de intrare de perete. În câteva clipe, toți se găseau în camera mare și împodobită, unul dintre ei atrăgându-i atenția ultimului intrat să închidă ușa.
   Se așeză pe un fotoliu larg și nefolosit; unul dintre verii lui se așeză și el, dar îl privi cu asemenea căutătură, că ceilalți îi făcură semne și-i șușotiră să se ridice.
-         Dumnezeu să-l ierte!
-         Dumnezeu să-l ierte ... răspunseră ceilalți. Era clar că luase hotărârea cea bună.
-         Ați chemat doftoru`?
-         Da, da na` mai avut ce`i face! Cică inima, că cică iera prea gras și că cică iera grăsime și pă inimă, că a obosit nu`ș ce mușchi că că ...
-         Gata! Cum i-a tăiat-o, cum a tăcut: asta era de bine! Pe cine ați chemat păntru`ngropăciune?
-         L-am sunat io pă Nelu a lu` Coaie, a zăs că vine răpde, trebe s`apară ...
-         Bă, ești prost? Pă Nelu a lu` Coaie? Ești un bou! Cum să cheamă ... cum să cheamă ...
-         Magazinu` ăla dân centru, ăla frumosu` dă pompe funebri?
-         Îhî!
-         Nu știu!
-         Ești bou! Bă - și se adresă unuia dintre tinerii ce abia de scurtă vreme se amestecaseră printre bărbați - sună la poliție, să mi-l dee pă șefu`!
-         Io să sun?
-         Da` cine bă, m-ai văzt că i-am zâs lu` altu`?
   Roșu tot, tânărul sună la poliție, pe numărul de ei știut. Îl ceru pe șef, iar când de la capătul celălalt cineva întrebă cine-l caută, răspunse cu un aer dur: EU! Șeful se prezentă repede la telefon.
-         Hai salut, ce s-a întâmplat?
-         Sunt eu ... da ... băiatul ... da ... acum taci și ascultă-mă! Te duci și-l iai pă patronu` dă la pompi fenebri dân centru ... nu te interesează cine a murit! ... și vii trap cu iel aci! Acu! Dacă în cel mult zece minute nu iești cu iel acilea, dracu` vă ia p`amândoi! Și-i aruncă telefonul tânărului - era mai greu, șeful de la poliție încă nu-l recunoștea după voce, ca pe tasu`! Se întoarse din nou către adolescentul pe care-l pusese să telefoneze:
-         Tu știi să scrii? Și să citești?
-         Da ...
-         Atunci să stai pă lângă mine! Băgați la dovleac ce vă spun: acu` n`aveți nimic dă făcut, că să ocupă muierile și pompele, așa că puneți mâna și gândiți și găsiți toate rudele și toți pretenarii și toți nașii și finii și ciscrii și toți ăia de vă ieste obligați, îi spuneți lu` ăsta micu` și iel face o listă să știm sigur că n-am sărit pă nimini ...
-         Da` frati`miu`i la Italia şi`i ...
-         Și`l bag în pizda măsii, că când l`a scăpat mortu` dă pușcărie ș`a dat și`n stânga și`n dreapta, stătea pitit în camera dân fund și mai mai că să scăpa pă iel ... bă tolomacilor bă, faceți lista și`i sunați să vie toți, toți să vie, cu câte mașini are, cu coroane și cu flori, că tăticu` iera împăratu` la căcatu` ăsta dă județ bă, să vie toți cu mașinili, să blocheze străzili, să fie munți dă flori bă, ați priceput?
   Tânărul intelectual, văzu pe geam - din întâmplare - că în curte intraseră doi străini, amândoi în civil, iar pe unul îl cunoștea bine și știa că-i polițist. Se strecură ușurel afară și, de la înălțimea celor câteva trepte, îi fluieră și când cei doi lăsară spectacolul bocitului și
se-ntoarseră spre el, le spuse cu un ton poruncitor:
-         Stați acolo, că vă chiamă iel dă`ndată ce se liberează! Și intră înapoi în grabă mare, să nu piardă ceva din ce se spunea!
   Noul șef, deja acceptat de toată lumea, ba chiar și de frații lui mai mari, le dădea sfaturi:
-         Voi ca bărbați, că doară asta vreți a părea, nu mai pișați ochii ci căscați-i mari, că vine ai lu` Ursaru` dă ne belește dă tot ce avem mânca`va`ș gura voastră dă fraieri! Cin` să ocupă dă strâns banu`n târg?
-         Io, spuse unul mai în vârstă, îmbrăcat cu o haină verde, pantaloni roșii și o cămașă roz, larg descheiată cu scopul de a-și arăta pieptul păros și lanțul gros de aur.
-         Și azi i-ai strâns?
-         Păi ... dac`a murit tăticu` ...
-         Păi dac`a murit tăticu` tu nu`ț` mai faci treaba, mârțoagă? Marș chiar acu` dă strânge tot, plus înc`o dat` p`atât, tocma` c`a murit tăticu`!
-         Păi ...
-         Bă, ăla a lu Zambila, mergi cu iel și vezi tot ce face și ce mișcă și cân` tă`nturnezi, vii la mandea și`i spui tot ... și ce`a făcut și câți bani o luat! Hai, marș d`acilea, la muncă! Și voi, ce-mi stați aci ca muierile! Voi n`aveți treabă?
   Perechea de civili, asistă cum se scurge o întreagă faună din casa cea mare din față. Puștiul care-i primise, ieși ultimul și apoi le făcu și lor semn să intre!
-         Ce-am auzit Aurele, a murit ăl bătrân? Bă băiete, Dumnezeu să-l odihnească și ...
-         Ce`i dom` Șef, de ce`mi vorbești așa, m`ai săltat cu duba după stradă, ori ce? Parcă n-aș vrea să stricăm prietenia!
-         Nu dom`le, nici io nu vreau!
-         Bine că n-ai venit în țoale dă gabor ... bă, tu ăstălalt, tu iești bă șefu` la mortăciuni?
-         Da, eu sunt ... Șeful firmei de pompe funebre, un tip care se credea prin natura meseriei „tare” se înmuiase de tot! Eu sunt și, eu și firma mea vrem să ne exprimăm condoleanțele și să vă spunem că vă stăm oricând la dispoziție ...
-         Bă, tu te duci cu dom` Șef la cimitir, vezi că ți`arată iel cari`i cavou` și pân` la`ngropăciune să fie tot numa` și numa`n marmoră neagră și lucioasă, și să-i scrii numele cu auriu și cu slove mari, să să vază bine și tu, șefule, să-i zici lu` șefu` dă la cimitire că nu vinde nici un loc dă jur împrejuru` lu` taică`miu că dracu`l ia, că acolo să`mi facă pân` la`ngropare așa, ca un fel dă parc!
-         Dar nu cred să fie timp domnule, știți că ...
-         Bă, io te`am întrebat dacă`i timp? Io ț`am zâs ce să faci bă, ș`atât!
-         Să știți că marmura neagră și lustruită este scumpă, că este ...
-         Bă, mie`mi pui d`aia italienească bă și să iasă bine bă, banu nu contează ...
   Șeful de la poliție îi făcea semne discrete cu piciorul:
-         Lăsați, că-l știu eu, se descurcă ...
-         Nu știu ...
-         Se descurcă, garantez ...
-         A venit popa!
   Tânărul adjunct, luându-și deja rolul în primire, simțind că poate rămâne mâna dreaptă a șefului cel mare, intervenise peste polițist fără jenă!
-         Să aștepte! Faceți tot cum v`am cerut, mai târziu să veniți să spuneți care`i treaba!
-         Am înțeles, să trăiți!
-         Bagă`l bă, pă popă! Stați așa voi, nu plecați!
-         Dumnezeu să aibă în grija lui sufletul robului său ...
-         Gata popo, ascultă acilea: duminecă, la`nmormântare ...
-         Nu se poate fiule duminică, este prea mult, astăzi este abia miercuri!
-         Ba să poate și nu mai mă`ntrerupe! Duminică, vreau să fie aci și la cimitir toți popii din județ, pricepi? Te ocupi dă tot, să fie ce n`a văzut Parisu` popo, ai priceput? Îl aduci și pă arhimadridu` sau pă care poți, să fie acilea popi și cântăreți dă să să ducă buhu`, ai priceput popo? Iar tu, acu`ai aflat cât trebui` să țână mortu`, așa că vezi cum îl îmbălsămezi, că dac`o fi ceva, intri`n groapă`n locu` lui! Să-i aduci cel mai scump coșciug pă care`l găsești ...  

   În mai puțin de două ceasuri, știa toată lumea că-i un nou stăpân, unul chiar mai al dracului decât cel de dinaintea lui! Iar lucrurile începură să se miște! De multe ori, nici nu mai era nevoie să-l întrebe cineva cum vrea, că lucrurile se făceau de la sine ... cum a fost cu aleea pe care era cavoul, că era cam ruptă și primăria a trimis într-o singură noapte lucrători de-au asfaltat-o toată, de nouă, de credeai că-i autostradă! 

   Ziua de duminică sosise!
   Pregătirile erau terminate!
   Cavoul la fel!
   Cimitirul arăta ca la sărbători.
   Cel mai mare și mai select restaurant din oraș, era pregătit să primească chiar și o mie de oaspeți la pomana de după înmormântare. O bună parte din oraș era deja blocat de mulțimea de merțane și beemveuri cu numere de înmatriculare de Germania sau - doar câteva - din alte județe. Munți de coroane ocupau curtea, strada, traseul spre cimitir și cimitirul în sine. Poliția rutieră amendase câțive cetățeni care se plânseseră de perturbarea traficului și acum se ocupa numai și numai de buna desfășurare a înmormântării.
   Oamenii de la pompe funebre își făcuseră bine datoria, că mortul arăta de credeai că doarme, nu alta, iar muierile își făceau cruce și scuipau în sân la așa minune!
   Fratele mai mare din Germania, nu reușise să ajungă, însă deja nu i se mai simțea lipsa: conducerea clanului fusese preluată cu mână forte și, se părea că nici nu avea să fie lăsată prea curând - nu crâcnise nimeni, trecerea fusese lină, taxele de protecție strânse la zi, fetițele producătoare produceau, fostul combinat din apropiere era în continuare văduvit de tot ce însemna metal ... se mai dădea și câte o spargere, se ascundeau prăzile „de afară”, se dădeau ciubucurile celor care-i protejau ... cerșetoria curgea mai departe ... nimic nu se schimbase!
   Numai o supărare avea noul Șef: comandantul garnizoanei, un colonel destul de tânăr și pe post de doar câteva luni la ei în localitate, deși fusese de acord să închirieze muzica militară pentru înmormântare, nu voise nici în ruptul capului să trimită un pluton să tragă trei salve de onoare: așa era el, al dracului!
   Dar șeful, își pusese-n gând deja să-i arate cine-i mai tare!
   În rest, totul era perfect!
   Chiar și fântâna de lângă cavou: omul de la pompe funebre era plin de idei! 

   La ora prânzului, printre cerșetori și invitați din toată țara, și-au făcut loc notabilitățile orașului: nu a venit primarul, ci adjunctul său, apoi șeful judecătoriei, al poliției, al spitalului, avocați, procurori, patroni, ba se zvonea că o să vină și prefectul dacă scapă la vreme și termină o teleconferință cu capitala! 

   Popii începură slujba chiar acasă la mort: bocetele porniră cu și mai mare foc.
   La fiecare încrucișare de drumuri, cortegiul se oprea, popii mai spuneau câte ceva, iar oameni special desemnați aruncau în fața mulțimii adunate monede de unu și doi euro: aruncau cu pumnul, fără să se zgârcească!
   Drumul dura mult și era parcurs cu pas de melc, cu mult mai încet decât la orice înmormântare obișnuită, dar noul Șef, cu o intuiție diabolică, înțelegea că este momentul în care mulțimea de curioși adunată pe marginea drumului afla cine-i noul stăpân! Și era mândru că toți ochii se îndreptau spre el, toate privirile, toate semnele: chiar și șușotelile îl bucurau ... puteau să-l înjure, el se va dovedi noul Șef al clanurilor!
   Convoiul, era format dintr-o mașină lungă, neagră, specială pentru transportat sicriul la groapă, înconjurată de o armată de preoți și de diaconi ce slujeau și cântau la căpătâiul mortului, tămâiau și-și târau scumpele odăjdii pe dinaintea mulțimii de curioși; în fața ei, mergea cu pas încet un zdrahon ce purta crucea și deschidea alaiul; în spatele mașinii - ce se dovedea punctul de atracție - mergeau Șeful și cei apropiați mortului; mașina neagră, era acoperită aproape în totalitate cu flori; în spatele apropiaților, care mergeau toți cu capul în pământ - mai puțin Șeful - mergea fanfara militară, cântând de la marșul funebru al lui Chopin și până la marșul funerar al lui Siegfried; abia în spatele fanfarei veneau mai multe camioane pline cu coroane cu flori; apoi, mulțimea prietenilor și apropiaților, tovarăși de afaceri, convoiul fiind încheiat de o mulțime de gură cască!

   Femeile boceau de sărea cămașa de pe ele, își smulgeau părul din cap și urlau de mama focului.

   La intrarea în cimitir, porțile erau larg deschise iar poliția gonise toți cerșetorii în spate, ca să nu deranjeze ceremonia, urmând să fie omeniți cu pomeni după aceea.

   Mașina cea neagră și lungă, mișcându-se cu viteză mică și tocmai de aceea cu multă solemnitate, înaintă pe aleea centrală a cimitirului: tot orașul părea să fi ieșit să asiste la ceremonie; poliția făcea loc, ținând la distanță rezonabilă curioșii și cerșetorii; pensionarii oftau cu gândul la așa mândrețe de înmormântare și calculând în gând cât trebuia să fi costat totul; două vecine șușoteau întrebându-se dacă mortu` avusese ceva pregătit de îmbrăcat sau de dat de pomană, că parcă prea erau toate din belșug!
   Când mașina a ajuns la cavou, toată lumea s-a oprit și, în timp ce preoții cântau
„Că Tu eşti învierea şi viaţa şi odihna adormitului robului Tău,
Hristoase Dumnezeul nostru şi Ţie slavă înălţăm,
împreună şi Celui fără de-nceput al Tău Părinte şi Preasfântului
şi bunului şi de‑viaţă‑făcătorului Tău Duh,
acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin.”
angajații firmei de pompe funebre ridicară cu grijă sicriul foarte greu, ornat și înzorzonat și-l așezară pe un fel de cărucior ce-l aduseseră ei special.
   Cavoul, deși înconjurat pe toate părțile de câte un loc liber, tot nu era la alee, de care îl despărțea un rând de morminte. Când, în cântecul preoților greul sicriu era mutat spre locul cel veșnic, toți, adică mulțimea de rude și apropiați ai răposatului au dat fuga să fie cât mai aproape și au călcat în picioare toate mormintele ce le-au ieșit în cale: în acest timp, poliția s-a retras, conștientă că nu poate îndepărta mulțimea ce se ținea ca familie a răposatului, făcând în acest fel mai mult loc.

   Deasupra intrării în negrul și luciosul loc de veci, stătea scris cu litere enorme și aurii numele proprietarului:
COSTICĂ CĂLDĂRARU .
   Fanfara, înghesuită și aliniată strâmb pe aleea centrală, cânta în surdină Reqviem-ul lui Verdi, fiind doar un fond pentru slujba ortodoxă care continua pe măsură ce preoții își treceau unii altora cântarea, cu grijă să nu-i lase glasul!

   În mulțime, o băbuță strângând la piept o săpăligă și un bidon mare din plastic, îmbrăcată toată în negru din cap până-n picioare, fiind cam tare de urechi, văzând un crucifix pe capacul sicriului, întrebă cu glas neașteptat de puternic „Da` dacă nu era ortodox, de ce-l îngroapă maică acilea?” Mulțimea o făcu pe dată să tacă! Spectacolul le părea mult prea grandios pentru a pune tocmai acum asemenea întrebări!
-         Cât i-o fi costat toată înmormântarea asta?
-         Maică, da` frumos mort!
-         Cică mânerele la sicriu e de aur!
-         O pune poliția să păzească?
-         Zice că dup`aia s-a pregătit pomană mare, cu dezlegare la carne, că a dat voie ăsta, popa ăla marele!
-         Dar nu mai împinge domnule, că n-am unde să mă duc!
-         Ehe, cu așa înmormântare tot să mori!
„După chipul şi după asemănarea Ta ai plăsmuit din început pe om,
şi l‑ai pus în rai să stăpânească peste făpturile Tale;
dar din pizma diavolului fiind amăgit, s‑a făcut părtaş mâncării,
călcător poruncilor Tale făcându‑se.
Pentru aceasta l‑ai osândit să se întoarcă iarăşi în pământul din care a fost luat,
Doamne, şi să‑şi ceară odihnă.”
   La fiecare Amin, mulțimea se închina de zor, cei mai mulți cu gândul la pomana promisă.
   Sicriul ajunsese la locul unde trebuia să fie coborât.
   Totul curgea ca untdelemnul când îl torni liniștit în candelă.
„Mă închin Tatălui, Cel ce a născut şi purces, prin naştere şi purcedere fără început;
slăvesc pe Fiul, Cel ce S‑a născut;
şi laud pe Duhul Sfânt,
Cel ce străluceşte, împreună cu Tatăl şi cu Fiul.”
   Angajații, îmbrăcați în negru și purtând chiar și mănuși negre, începură pregătirile și așteptau doar ordinul patronului lor pentru coborârea sicriului la locul pregătit.

   Fanfara, începu a durui din tobe!
   Trompetele parcă au plâns!
„Fraţilor, despre cei ce au adormit, nu voim să fiţi în neştiinţă,
ca să nu vă întristaţi ca ceilalţi care nu au nădejde.
Pentru că de credem că Iisus a murit şi a înviat, tot aşa credem că Dumnezeu,
pe cei adormiţi întru Iisus, îi va aduce împreună cu El.
Căci aceasta vă spunem, după cuvântul Domnului, că noi, cei vii,
care vom fi rămas până la venirea Domnului,
nu vom lua înainte celor adormiţi, pentru că însuşi Domnul,
întru poruncă, la glasul arhanghelului şi întru trâmbiţa lui Dumnezeu,
Se va pogorî din cer, şi cei morţi întru Hristos vor învia întâi.
După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiţi, împreună cu ei,
în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul, în văzduh,
şi aşa pururea cu Domnul vom fi.”
   Preoții tocmai începuseră a spune „Pace ție, pace ție”, iar când armata de diaconi se pregătea să răspundă „Aliluia, aliluia” și mulțimea de gură cască avea grijă să toarne de zor cruci, în cimitir răsună puternic, clar, sonor și fără posibilitate de confuzie,  
   Lambada!

   Se auzea tare!
   Se auzea vesel și săltăreț!
   Șeful cel nou se înnegri și mai și față de ce era!
   După o primă surpriză, mulțimea pufni în râs iar oamenii începură a-și da coate!
   Fanfara, pierdu ritmul și în final se opri, dar nu până nu trase o cacofonie muzicală îngrozitoare!
   Lambada!
   Era în mod sigur un telefon ceea ce se auzea!
   Bărbații din familie, începură să arunce priviri furioase în jur!
   Lambada!
   Mai întâi s-au privit între ei, ba unii chiar s-au pipăit în grabă; femeile, simțind că dintr-o dată, din atmosfera festivă și impresionantă s-a ales praful în râsetele privitorilor, începură să-l afurisească și să-l blesteme „pă nonorocit”.
   Lambada!
   Oricât de urât se uitau toți și oricât se agitau, telefonul nu tăcea!
   Dintr-o dată, unul dintre nepoți, mai dezghețat, îi făcu Șefului un semn spre sicriu, iar acesta se întoarse simțind că îngheață! 
  Lambada!
   Notabilitățile orașului încercau cu disperare să se facă nevăzute, muzicanții din fanfară, începuseră să țină ritmul cunoscutei melodii ca un cor mut, mulțimea râdea cu gurile până la urechi!
   Acela a fost momentul loviturii:
LAMBADA!
LAMBADA!
Beep
 
„AI SONAT LA COSTICĂ CĂLDĂRARU.
NU PO` VORBI ACU`,
DA` LAS` UN MASAJ
CĂ TĂ CAUT IO - MAI TÂRZIU.”

Beep.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu