sâmbătă, 4 aprilie 2015

Frumoasa doamnă Partea a-II-a

  Continuare
* 

   Moșu’, își făcuse obiceiul de a o vizita aproape în fiecare zi. Și zi de zi, stăteau mai mult timp împreună, dându-i prilejul de a se obișnui cu starea aceasta a EI, cu starea dintre lumi, cu starea de ființă neființă. EA însă, începuse a aștepta vizitele Moșului care o făcuse tot mai curioasă ...
-         Eu nu pot face nimic de unul singur, nu pot acum, am nevoie de ajutorul și de îndrumarea ta!
  „Pentru ce anume?”
-         Ceea ce ești, ești fără să vrei și fără să știi!
  „Eexplică-mi!”
-         Eu nu-ți pot explica nimica, eu pot doar să-ți arăt!
  „Să-mi arăți? Fără să-mi explici?”
-         Da, să-ți arăt, să te las să înțelegi și apoi singură să hotărăști dacă vrei ceva și ce vrei: trebuie să iei hotărârea ce vrei să faci cu tine și ce vrei să faci cu ei!
  „Cu care ei?”
-         Vei ști, vei înțelege, vei hotărî: trebuie să ai grijă cu un singur lucru, unul mărunt dar care poate schimba totul!
  „Care?”
-         Omul cere un pahar cu apă astăzi și, nu i se aduce; și uită că a cerut! Abia a doua zi, eu, cel căruia i-a cerut paharul cu apă, i-l aduc și i-l dau, iar omul se miră, pentru că el a uitat că a cerut un pahar cu apă! Ai înțeles?
  „Da!”
-         Ei bine, chiar dacă omul a uitat, l-a primit pentru că l-a cerut: nimic nu este întâmplător în lume, totul se leagă, totul se croiește în timp, pas cu pas, iar acțiunile din acest moment, chiar neînsemnate, le hotărăsc pe cele de mîine ori de mai târziu, le hotărăsc și le fixează ca întâmplări ce nu mai pot fi schimbate! Oamenii se roagă unui Dumnezeu, se roagă fierbinte, dar ei sunt cei care, prin acțiunile lor de astăzi fac timpul ce va să vie: ei și nici un Dumnezeu!
  „Dar cine ești, cum te cheamă?”
-         Eu sunt un Moș, asta sunt și așa mă cheamă: am fost hărăzit cu darul lecuirii și nu numai, sunt așezat în linia Strămoșilor și de la întâiul dintre ei vin și-mi iau numele!
  „Îi ești urmaș?”
-         Nu de sânge! Nimeni nu moștenește darul și blestemul acesta prin rudenie!
  „Ești singur?”
-         Nu, nu sunt singur, suntem mai mulți, împrăștiați în lumea largă! Înainte vreme, Moșu’ putea avea și o soață, Moașa, dar cu timpul, pe măsură ce oamenii s-au depărtat de obiceiurile strămoșești, ne-am rărit și doar din când în când mai apare câte o pereche! Oamenii nu mai cred în aceste obiceiuri pentru că au venit așa zișii vindecători - știu, ești una dintre ei - să ne ia locul și, pentru că robii dezrobiți, în goană după un câștig ușor, fac pe vrăjitorii și pe ghicitorii!
  „Poți nega actul medical? Ți se pare o prostie salvarea vieților unor oameni?”
-         Nu, nu este o prostie, dar voi cu medicina, ați stricat mersul lucrurilor, ați stricat balanța perfectă ce echilibra cu mare delicatețe numărul viețuitoarelor de pe fața pământului și puterea acestuia de a le hrăni! Trebuie produsă din ce în ce mai multă hrană pentru a sătura hoardele tot mai mari de muncitori care produc cantități din ce în ce mai mari de lucruri ce se folosesc doar o dată și se aruncă! Este mai mult gunoi decât mâncare în lumea voastră!
  „Iar acum îmi spui, că voi, cu leacurile voastre Băbești, sau dacă vrei Moșești, ați salvat lumea!”
-         Nu, nu spun asta, pentru că nu am făcut-o! Natura din care facem cu toții parte, întotdeauna s-a îngrijit singură de bunăstarea ei: crede-mă că are o putere de renaștere, nebănuită! Însă, natura care-și echilibra singură producția și consumatorii ei, atunci când era nevoie să intervină, trimitea o molimă și oamenii ajungeau din nou să trăiască bine: amintește-ți că după Ciuma Neagră oamenii au trăit mult mai bine mai mult de o sută de ani; cantitatea de hrană era cam aceeași, numărul lucrătorilor se înjumătățise, așa că prețurile bunurilor au scăzut iar salariile au crescut, a dispărut în multe locuri robia și, odată cu ea, a dispărut ceea ce voi numiți șomaj, adică, era de lucru mai mult decât se putea face! Natura a lucrat pentru binele ei și pentru binele nostru!
  „Ciuma Neagră adică, a fost un bine? Nu pot crede! Cum să fie un bine ... ”
-         Nu știi să gândești astfel și nici nu vrei să știi! Eu îți spun că molimele sunt instrumente naturale pentru echilibrarea vieții de tot felul pe pământ, iar tu nu vrei nici măcar să mă asculți! Natura se folosește de două instrumente în special: de epidemii sau de micșorarea dimensiunilor! Atunci când poate, nu reduce numărul ci micșorează indivizii ... dar când nu se mai poate, trebuie să recurgă la împuținarea numărului de indivizi, sau la modificarea și reducerea numărului lor: au fost zone, în care dinozaurii au fost de dimensiunea unui câine, astăzi oamenii mănâncă urmași zburători de-ai lor, și unde nu s-a putut, s-a recurs la epidemii sau războaie! Ca să-ți dai însă seama de adevărul spuselor mele, te rog să te gândești unde a lovit ciuma. Îți amintești?
  „În occidentul european, din câte-mi amintesc!”
-         Da, adevărat! De ce acolo și nu în orient? Pentru că occidentul începuse să se dezvolte accelerat și să-și depășească prin producție nevoile reale, pe când orientul european încă se zbătea în sărăcie! La sfârșitul a ceea ce voi numiți Marele Război, natura v-a ajutat să vă reglați nevoile reale, trimițând o pandemie, așa zisa Gripă Spaniolă! Zeci de milioane de morți, o hecatombă mai îngrozitoare decât cei cinci ani de război în mai puțin de unul! Urmarea? Timp de peste zece ani, omenirea a dus-o foarte bine, iar când nu s-a mai putut, omul a suferit din cauza supraproducției! Și, ca o curiozitate, Gripa Spaniolă, a lovit Orientul? Dacă nu știi - deși știu că știi - epidemia a lovit din nou ... occidentul! Nu puteți înțelege că principalul dușman al omenirii este supraproducția și, în special, supraproducția de oameni! Eu nu reprezint o forță superioară, sau dacă o fac, nu știu: eu sunt doar suma cunoștințelor acumulate în zeci sau sute ori mii de generații de observare a naturii în cele mai intime ipostaze ale ei! Atunci când un Învățător îi trece Ucenicului învățătura, o face în întregime, nu-și oprește nimic, iar Ucenicul devenit acum Moș, adaugă la acest fond toată viața lui, astfel încât să predea și mai multă învățătură celui sau celei ce-i va fi ucenic!
-         „Sau celei?”
-         Da, pot fi și femei, de unde crezi că sunt Moașele?
-         „Dacă cineva moare înainte de vreme? Sau nu poate să-și predea învățătura? Sau nu se poate?”
-         Există întotdeauna cineva în apropiere pentru pregătirea unui ucenic. Să nu crezi că nu s-au întâmplat și astfel de lucruri: unii dintre cei aleși au preferat puterea în locul cunoștințelor, au părăsit tabăra aceasta și au trecut ...
-         „La dușman?”
-         Nu, nu la dușman, noi nu avem dușmani, au trecut la puterea vremelnică a religiei, au trecut cu bună parte din ritualuri, din obiceiuri, dar cunoștințele nu le-au putut da mai departe, pentru că nimeni nu a putut să preia o Minte , așa că au transformat tot ce-au putut, în obiceiuri neexplicate: așa s-au născut posturi și sărbători, așa s-au obișnuit oamenii să respecte anumite reguli ... ăsta-i și motivul pentru care biserica a dus sute de ani războiul împotriva vrăjitoarelor! De unde să știe ei, moștenitorii de ritualuri fără conținut, că puterea adevărată plecase de mult de acolo? De unde să știe? Au plecat din pânza de depozitari ai cunoștințelor și au plecat plini de bunăvoie la cei ce - credeau ei - reprezintă viitorul: ca să-ți dai seama ce fel au fost și cât de pregătiți au fost ei în a înțelege cunoștințele primite, amintește-ți că pentru unii, șarpele a fost un simbol la care să te închini, iar la alții a devenit simbolul păcatului originar! De fapt, târâtoarea aceasta nu are nimic de a face cu ce ne interesează pe noi: șarpele urcând pe toiagul lui Asclepios-Esculap, reprezintă evoluția lentă dar constant crescătoare a cunoștințelor omenirii și faptul că această cunoaștere poate să ucidă sau să facă tot binele din lume, adică este periculoasă!  Am continuat să ne dăm unul altuia învățătura ... și eu voi face la fel! Suntem depozitarii unei înțelepciuni arhaice și moderne, suntem păstrătorii unor taine pe care le-am spune oricând tuturor, dar pe care oamenii nu le acceptă și nu le vor, suntem nodurile unei plase planetare! De fapt, cunoștințele acestea, oamenii le vor și le acceptă doar ca act de magie!
  „Nu exagerezi?”
-         Nu, nu exagerez ... Este vorba despre o înțelepciune pe care o cunoașteți, o aveți la îndemână, dar vă faceți că nu o vedeți, căutând la antici, la filozofi sau teologi răspunsurile pe care vi le urlă tinerii în urechi:                                                         

                                            „Poți să crezi că poți compara
                                              Iadul cu raiul,
                                              Naltul cerului senin cu unul întunecat,,
                                              Kilogramele unei traverse de oțel cu
                                              Florile delicate de pe un câmp viu,
                                              Limba scoasă într-un rânjet, de un zâmbet adevărat,,
                                              O să poți să le compari?
                                              Iar și iar, ei te-au făcut să-ți schimbi
                                              Dorințele pe false naluci!”
   Cât aș vrea să fii aici ...

   Da, aș dori să fii aici, dar încă nu ești gata, însă curând vei fi ... vei fi ...

*

   Telefonul sună insistent. Într-un târziu, tânărul reuși să-l găsească și să răspundă: era extrem de ocupat de când Marele Cercetător pusese ochii pe el și-l cooptase în echipă! Alerga toată ziua să echilibreze fluxurile de informații venite dinspre diverse conferințe și congrese de specialitate, pregătindu-se totodată să plece chiar el și să asiste la discursuri! Trebuia să facă asta, pentru că Cercetătorul avea gânduri mari cu el: dorea ca din toamnă, să-i pună la dispoziție un laborator și o echipă cu care să se ocupe numai și numai de un singur lucru, fără sponsor pe cap, fără plan ... cercetare fundamentală! Dacă i-ar fi ieșit planul așa cum îl visa,  l-ar fi îndepărtat iute pe hodorog de la conducere, dar încă mai avea nevoie de el! Cât despre noua colegă ... brunetă ... picioare lungi ... poate cam planturoasă, dar pentru o distracție fără pretenții, mergea ...
-         Alo! Da!
-         Alo, domnule doctor, sunt Soțul ...
-         Da, da, v-am recunoscut! Cu ce vă pot fi de folos? Acum îl plictisea Soțul ăsta!
-         Știți, m-am gândit la ce spuneați dumneavoastră acum câtva timp ...
-         Da, mi-am amintit ... și eu m-am mai gândit! De fapt, domnul Profesor a ales cea mai bună soluție pentru cazul soției dumneavoastră, așa că nu cred că mai avem ce discuta acum, pe acest subiect!
-         Așa credeți?
-         Da, așa cred!
-         Bine domnule doctor, vă mulțumesc ...
-         Și eu vă mulțumesc pentru telefon! La revedere!
-         La reve ...pac - tit tit tit tit tit tit tit tit tit  ....
   După întreruperea aceasta brutală a convorbirii, în mod paradoxal, ambii bărbați arborau un zâmbet mulțumit: foarte mulțumit!
*

   Venise vara și pregătirile erau sfârșite. Dom’ Profesor, plecă din nou pe munte și, la poalele Capului Uriaș purtă o lungă discuție cu Moșu’. Îi spuse că are mare încredere în știința lui, că el este depășit într-un caz în care se teme că va pierde pacientul și că ar vrea să-l roage să-și arate puterile pe acel bolnav. Îi lăudă înțelepciunea, și cunoștințele, ba chiar se arătă interesat de plantele pe care le folosește.

   Moșu’, pentru a-l provoca, îi înșiră cele mai otrăvitoare plante pe care le știa și constată că profesorului i se luminează fața.
-         Unde vreți să facem vrăjitoria? Profesorul nu contrazise termenul:
-         Vom transporta bolnavul acasă, iar acolo, a doua zi, departe de ochii lumii, te vei putea desfășura. Să nu uit, cu cine vii?
-         Eu? Cu nimeni ...
-         În schimb, eu voi participa, mă înțelegi, din spirit științific, aș vrea să învăț și, mă vor însoți alți doi profesori care sunt și ei foarte încrezători în dumneata, dar vor reprezenta și o măsură de urgență, în caz că ceva nu merge bine. De acord? Și Soțul, bineînțeles!
-         De acord! Eu cât câștig din reprezentația asta? 

*

   Lucrurile au fost aranjate pentru data de întâi august, zi specială pentru culegerea și tăria plantelor ... dar profesorul nu știa asta ... știința lui nu cuprindea asemenea cunoștințe ce-i păreau ... rurale!
   Moșu’, își primi banii odată cu adresa unde trebuia să ajungă, semnă soțului o chitanță și, pe scurt, făcu totul ca să poată fi acuzat în cazul - probabil - în care lucrurile ar fi mers prost!
   Se despărți de Profesor și de Soț și în numai câteva minute, era deja așezat în umbra Capului Uriaș, încercând să ia legătura cu EA: banii îi aruncase sau îi pierduse pe drum - nu-l interesau! 
   Când reuși contactul, înțelese că era undeva, pe drum, că era agitată și că se simțea rău.
 
  „De ce mă mișcă,
    de ce mă mută?”

   Auzi un sunet ciudat, o vibrație prelungă, fără o melodie propriu zisă, când și când cineva părea a ciupi o coardă, poate de chitară - nu știa - provocând o distorsiune vibrației de bază, dar în câteva clipe se reintra în normal. Pe fondul vibrației aceleia, în mintea ei își făcură loc cuvinte necunoscute, rostite sau cântate - nu ar fi putut spune - de unul sau mai mulți bărbați! Nu știa în ce limbă sunt pronunțate cuvintele, nu cunoștea melodia, sau îi era cunoscută, dar le simțea în interiorul ei, în mintea ei, în sufletul ei:
                                                     „Atunci, îți amintești?
                                                      Atunci când erai tânără?
                                                      Atunci străluceai ca un soare,
                                                      Aveai o strălucire nebună, ca de diamant!
                                                      Acum însă, ochii tăi
                                                      Arată ca niște găuri negre pe cer
                                                      Aveai o strălucire nebună, ca de diamant! 
                                                      Ai fost oprită la mijlocul drumului
                                                      Acesta dintre copilărie și înțelepciune,
                                                      Acum, cu sufletul la gură
                                                      Acum simți că devii țintă
                                                      Acum auzi un râs îndepărtat
                                                      Acum te simți străină,
                                                      Asta ești tu, martir și strălucire
                                                      Aveai o strălucire nebună, ca de diamant!”
    -      Nu te teme, nu te teme, vino cu mine ...
                                                     „Nimeni nu știe unde ești,
                                                      Oricât de aproape sau oricât de departe
                                                      Ai o strălucire ca de diamant!                                         
                                                      Mai multe straturi te vor apăra
                                                      Și eu voi fi alături de tine acolo.
                                                      Ai o strălucire ca de diamant!
                                                      Și vom pregăti în umbra triumfului lor
                                                      Căderea lor definitivă!
                                                      Ai o strălucire ca de diamant!”
   S-a simțit ridicată într-un vârtej: se simțea foarte bine și, deja privea cu interes de la înălțimea zborului de pasăre drumul pe unde se deplasa! Nu-și dădea seama unde se află, era o localitate, dar ei nu-i spunea nimic de la acea înălțime! Deodată, țipă de uimire: cobora rapid, amețitor. Brusc, se trezi plutind sub tavanul unei camere ce-i era cunoscută! Era dormitorul ei, de acasă, dormitor pe care nu-l mai văzuse de luni bune!
   Atunci, a înțeles și a vrut să se întoarcă la Moș, lucru ce s-a întâmplat pe dată!
  „Ce se petrece?”
-         Ce ți-am mai spus! Ți se pregătește întoarcerea acasă; și moartea! Eu doar bănuiesc de ce-ți vor moartea acești trei bărbați, de știut numai tu știi! Dacă vrei să fii sigură, la noapte, când mințile lor vor fi fără apărare, îi putem vizita: împreună ...
  „Da, vreau! Poți să mă iei?”
-         Da! Dar ca să mă poți însoți, să spui pentru mine tot timpul:
                                                    „Că eu pomană-mi fac cu femeia asta,
                                                      Cu casa ei, cu barbatul ei,
                                                      Cu copiii ei, cu gospodăria ei.
                                                      Eu am venit să te scot,
                                                      Din trupul ei, din picioarele ei,
                                                      Din sângele ei, din vinele ei,
                                                      Din toate încheieturile ei.
                                                      Că de nu-i veni
                                                      Eu cu toporul capul ţi-oi tăia,
                                                      Cu secera te-oi secera,
                                                      Cu cuţitul te-oi înjunghia,
                                                      Cu suliţa te-oi împunge,
                                                      Cu acele te-oi străpunge,
                                                      Cu pieptenele te-oi smulge,
                                                      Cu rug, ruguleţ te ard.
                                                      Fugi, duh rău,
                                                      Întopsicat şi-mpeliţat,
                                                      Că eu cu armele mele
                                                      Te-oi face praf şi ozdrele!”
   Dacă vei spune asta în locul meu, vom merge împreună ... 

* 

   Asigurările nu au plătit, prevalându-se de bănuiala de încercare de sinucidere, dar dacă vraciul își face datoria așa cum mă aștept, nu va mai fi nici o sinucidere, ci un omor de toată frumusețea! Ce deștept am fost că am făcut pe prostul și sunt cu toate plățile la zi ... cu toate! Iar dacă dom’ Profesor crede că, în momentul în care vor întreba de ce am apelat la un vraci vindecător în secolul descoperirilor în medicină, eu nu-l voi arăta cu degetul, se înșeală! Amarnic! Ba pot să arăt cu trei degete, nu cu unul singur! Eu doar fac pe prostul, nu sunt ... sunt pregătit cu tot ce trebuie, am înregistrat toate convorbirile, sunt acoperit, așa că ori de la asigurări, ori de la cei trei crai și, tot scot suficienți bani să plec în țări mai calde, cu femei cu mai puține inhibiții, să-i dau dracului pe toți și să nu mă mai întorc niciodată! Nu mai este mult, răbdare, mai este nevoie să fac pe prostul ... doar puțin!
*

   În aceeași noapte, în timp ce EA murmura conștiincioasă în gând incantația, împreună cu Moșu’ vizită toate cele trei minți adormite și de aceea deschise și, le cercetă pe îndelete: atunci când voia EA să cerceteze, Moșu’ prelua incantația, apoi schimbau. În tot acest timp, Moșu’ mestecă mai multe capsule nedesfăcute și uscate, de mac. La un moment dat, simți o amețeală și înțelese după starea de beție, că cel ce o adusese acolo, era la capătul puterilor: se ridicară împreună într-un vârtej deasupra locuinței în care se aflaseră până atunci și, într-o explozie grozavă simți că se prăbușește în sine
                                                     „Fugi, duh rău,
                                                       Întopsicat şi-mpeliţat,
                                                       Că eu cu armele mele
                                                       Te-oi face praf şi ozdrele!”
   Puțin câte puțin, se liniști și înțelese că Moșu’ este lângă ea: starea de bine s-a accentuat și a alunecat ca într-un somn lin și odihnitor!
   După un timp nedefinit, cu Moșu’ alături, avu din nou senzația acelei stranii vibrații, simți din nou cuvintele acelea cum i se infiltrează în minte. Nu avea halucinații, dar trăia cu impresia că atunci când sunt însoțite de acea aparentă muzică, le înțelege, le prinde sensul ascuns, le digeră, pentru ca apoi, gândindu-se la ele, să i se pară din nou fără noimă! Moșu’ avusese dreptate: înțelepciunea era la îndemâna oricui, înțelepciunea și starea de bine, dar societatea omenească, dusă pe un drum greșit, considera prin convenții păguboase ce este bine și ce este rău, transformând raiul în iad, dar nu și iadul în rai
                                                      „Ai o strălucire de diamant!”
   Își deschise mintea total în fața Moșului, îl lăsă să-i pătrundă în amintiri, în dorințe, în voințe, dar el, liniștit, nu pipăi decât zonele amintirilor legate de cei trei! Atunci a înțeles și EA ce se întâmplase, atunci abia a înțeles de ce se află într-un corp inert, de ce spiritul ei este liber să aibă contact cu realități ireale, de ce-i este interzis controlul corpului fizic: a înțeles de ce era retrasă în acea carapace! Împreună cu tovarășul ei, a pus evenimentele în ordine, evenimentele care până atunci fuseseră doar niște luciri palide și dezlânate, căpătau acum contur
                                                      „Ai o strălucire de diamant!”
claritate
                                                      „Ai o strălucire de diamant!”
limpezime
  „Am o strălucire de diamant! Nintea mea este acum limpede ca un diamant: și la fel de tare!”
-         Da? Te-ai lămurit?
   „Abia acum ȘTIU! Merită să sufere și ei?”
-         Tu hotărăști! Mie să nu-mi ceri vreo părere, pentru că eu am jurat să nu fac rău! Dar, acum îmi dau seama că n-am jurat să împiedic pe alții să facă ce doresc! Așadar?
   „Așadar ... cei trei mi-au fost șefi într-un fel sau altul ... unul mi-a fost Profesor, altul mi-a fost șef de colectiv de cercetare, un altul a fost omul cu banii pentru studii ... era iarnă ... de fapt era prin noiembrie, dar iarna venise devreme ... și m-am dus la casa de vacanță a Profesorului ... să-i cer ajutorul pentru soțul meu ... care nu prea se descurca singur ... casa de la munte ... mai fusesem invitați acolo ... soția lui părea o femeie foarte de treabă ... numai că acum erau doar cei trei ... și mi-au cerut în schimbul ajutorului ... să-i satisfac pe toți trei ... erau beți ... erau beți ... Profesorul m-a lovit ... Cercetătorul m-a legat ... Finanțistul a fost primul care m-a violat ... apoi au făcut-o toți, pe rând ... sau nu ... așa am aflat că Profesorul prefera de fapt bărbații ... eu eram pentru el un bărbat virgin ... totul a durat o noapte ...  o zi ... și încă o noapte ... sau mai mult? ... se îndopaseră cu alcool și cu tot felul de pastile de potență ... s-au speriat când au fost sunați de un coleg care le-a spus,  printre altele și că am fost dată dispărută și că sunt căutată în tot sudul țării ... acoperit de nămeți ... atunci s-au speriat ... sau se săturaseră de mine? ... probabil ... sângeram prea tare ... ruptura de anus o mai simt și acum ... și după ce s-au jucat cu mine cu diferite obiecte, cred că nu le mai ofeream mari satisfacții sexuale, așa că s-au hotărât să scape ... de mine ... m-au îmbrăcat cum au putut ... m-au urcat în mașină ... în mașina mea ... m-au dus până lângă lacul de acumulare și acolo m-au aruncat cu tot cu mașină în apă ... viscolea ... nu a văzut nimeni ...  îmi amintesc groaza ... îmi amintesc panica ... îmi amintesc părerea de rău că nu mă omorâseră înainte ... îmi amintesc cum mă scufundam ... cum creștea apa ... rece ... cum se întuneca totul ... îmi amintesc acum totul ... vezi? SIMȚI?... salvarea mea a fost un noroc ... dar nu contează!”
-         Da, văd tot, simt tot! Liniștește-te, nu ți se mai poate întâmpla nimic rău! Cum vrei să procedezi? Vrei ceva anume?
   „Am nevoie de ajutorul tău!”
-         Îl vei avea!
   Și EA începu să-i transmită dorințele și rugămințile ei!  

* 

     Cei trei asociați, erau pregătiți: totul mergea conform așteptărilor, iar omul dispus să facă pe vraciul și să scoată castanele din foc în locul lor, părea un prostovan gata de orice pentru a pune mâna pe ceva bani. Nu era prima dată când cineva simțea chemarea de vindecător și chiar își folosea așa zisele talente pe niște nefericiți. Se așteptau, pe bună dreptate, să asiste la un spectacol cu mult fum, cu bolboroseli, cu stropit cu apă „vie”, cu busuioc și cu alte prostii, iar dacă ce spunea Profesorul era adevărat, urmau să aibă parte de o execuție „pe viu”, prin otrăvire cu diverse substanțe „naturale”, în special cu alcaloizi, lucru care pe Cercetător îl făcea extrem de curios iar pe Finanțist îl speria de moarte! Soțul femeii, părea inert, era parcă cu mintea dusă, îl întreba doar pe Profesor dacă va fi bine: acesta, îi răspundea de fiecare dată la fel, „eu sper că va fi bine”, fără să se angajeze printr-un răspuns ferm pozitiv, dar chiar și aceste vorbe care nu ar fi trebuit să-i dea mari speranțe, îl mulțumeau pe om, îl făceau fericit și pe față îi înflorea, pentru câteva clipe, un zâmbet larg.

   Femeia, a fost adusă acasă în după amiaza ultimei zile din iulie.

   Nu înțelegea nimeni de ce vraciul alesese ziua de întâi august, dar, conform Cercetătorului „probabil că avea altă vindecare programată”!
   Peste noapte, a fost vegheată de o asistentă particulară, din echipa Cercetătorului, o persoană de a cărei discreție nu se putea îndoi nici unul dintre cei trei.
   Dimineața zilei de întâi, prevestea o zi însorită și călduroasă. În dormitorul bolnavei, aerul părea stătut și deja încărcat cu miasme neplăcute: camera, de mult timp nefolosită, avea aerul de închis pe care-l au toate spațiile nelocuite. Pe obrazul femeii întinse pe pat, se plimba o muscă intrată prin fereastra deschisă peste noapte din cauza căldurii, dar asistenta nu se obosi să o gonească: oricum subiectul supravegherii era ca un obiect, nu simțea nimic - nu te-ai fi obosit să gonești o muscă doar pentru că stresa o masă sau un scaun, nu-i așa?

   Când circulația se înteți, fereastra fu aproape închisă, diminuând în oarecare măsură zgomotul traficului: aceasta a fost singura schimbare survenită în încăpere, până în preajma prânzului, când, cei trei bărbați urcară în dormitor pentru a definitiva pregătirile.

   „Iată-i pe toți trei aici!”
   „Ce curios: toți par îmbătrâniți, dar ușurați!”

   Îi cerură asistentei să-i schimbe lucrurile cu altele absolut noi „parcă sunt altfel decât cele cu care m-au îmbrăcat în acea noapte” aduseră și câteva buchete mari de flori „seamănă a cavou, acum chiar arată ca un cavou!” și le puseră prin cameră și în jurul patului, apoi o priviră „chiar și acum mă doriți?” cât timp i se schimbau hainele și-i spuseră femeii să renunțe „așa vă plăcea?” la lenjeria de corp, apoi, porniră aerul condiționat și o dădură afară din cameră. Rămași singuri, Profesorul se apropie de EA și-i mângâie sânii „chiar și acum? chiar nu te poți abține?”, după care adăugă că era mirat cum de doar puțin fardată, o femeie frumoasă arată bine „și după aproape un an?”, iar Finanțistul, care-și mai venise în fire, îi făcu să râdă constatând că toți morții arată bine! Au râs în barbă, în speranța că nu vor fi auziți de jos, unde Soțul îl aștepta pe Vraci. 

*
   Moșu’, deși își pregătise absolut totul, recapitulă încă odată materialele și acțiunile ce urmau a fi folosite. EA, îi transmise că este deja în camera ei, că o supraveghează un fel de Kapo femeie, că nu s-a pregătit nimic, deci că nimeni nu se așteaptă la o reușită, deoarece, din cercetările ei, reieșea că în toată casa nu se găsea nici un echipament medical, nici de resuscitare, nici de recuperare!

   Moșu’ zâmbi în sinea lui: o învățase să se desprindă și să plutească în mod conștient unde dorește, să se rupă de starea fizică și să vadă ceea ce era de văzut, o învățase să-l contacteze mental, instantaneu și chiar - când era nevoie - să-i permită lui accesul la ceea ce vedea și simțea EA. Era mulțumit, se comporta nesperat de bine, regreta că nu-i poate transmite cunoștințele lui!

   Verifică în minte conținutul fizic al traistei ponosite: rădăcină de mătrăgună - Împărătesă ori Doamnă bună - odolean,cucută, mac și ciumăfaie, măselariță și talpa gâștei. După o scurtă clipă de gândire, puse și o ulcică cu un extract de avrămeasă și o mână de semințe de cânepă și, se declară mulțumit. Simțise la cei trei nebuneala dată de muscariță, așa că se pregăti să întâlnească oameni învățați cu tăriile Doamnelor lui!
   Recapitulă pentru ultima oară ceea ce voiau să facă, se întoarse spre Capul Uriaș, se înclină, își băgă în gură câteva frunze de Iarba Vrăjitoarei și începu liniștit să le mestece. Simțind că încep să-și facă efectul, mai mestecă vreo câteva, spunând în gând:
                                                     „Avrămeasă,
                                                      Cristineasă,
                                                      Leuştean
                                                      Şi odolean,
                                                      Mătrăgună,
                                                      Sânge de nouă fraţi,
                                                      Iarba ciutei
                                                      Şi Muma-Pădurii,
                                                      Iarba Vrăjitoarei,
                                                      Cum se sparge târgul
                                                      Aşa să se spargă faptul!
                                                      Şi ajutorul Zburătorului
                                                      Să se răspândească
                                                      La toate răspântiile,
                                                      Aşa să se răspândească
                                                      Toate vrăjile,
                                                      Şi ajutorul,
                                                      Şi Zburătorul!”
   Cerând astfel ajutorul plantelor pline de tărie, cerând ajutorul „lumii celeilalte” și al duhurilor de ajutor, Moșu’ se ridică ușor în aer, deasupra pietrei pe care șezuse până atunci și, în numai câteva clipe, deveni străveziu, lăsând unui eventual privitor posibilitatea de a vedea prin el stânca, timp de câteva clipe: apoi, pe negândite, dispăru! Făcu un drum până la miezul zilei de început de gustar, și se lovi de un zid care nu-i lăsa drum liber mai departe în viitor. Reveni deasupra Capului Uriaș, mai luă câteva frunze pe care le mestecă și, simți dintr-o dată cum drumurile i se eliberează: se grăbi spre a doua zi de gustar și ceea ce văzu îi bucură sufletul și-l liniști! Spuse:
                                                     „Boală venită,
                                                      Boală nepoftită,
                                                      Iaca te cinstesc,
                                                      Cu nouă colaci,
                                                      Cu nouă maci,
                                                      Să n-o lași beteagă,
                                                      Să n-o strâneşti,
                                                      Să n-o poceşti!”
și aruncă din zbor boabe de grâu, semințe de cânepă și de mac! Vârtejul Doamnei, începu  a-l răsuci din ce în ce mai iute, până ce dispăru cu totul!
*
   Cei trei, așteptau să audă soneria, Profesorul - singurul care-l cunoștea personal pe        Vraci - se uita din când în când pe fereastră în speranța de a-l vedea venind și de a termina totul mai repede: le povesti colegilor săi, cum crescuse toate costurile îngrijirii bolnavei, tocmai cu scopul de a-l face pe soț să o ia acasă, ori să-i acorde mai puțină îngrijire, pentru a constata că reușise chiar să-l falimenteze! Finanțistul, care se liniștise, spuse că Soțul este un „guguștiuc”, fără să explice dacă în jargonul bancar asta avea vreo conotație specială, dar toți trei zâmbiră satisfăcuți! „Să recunoaștem - interveni Cercetătorul - să recunoaștem că ne-am distrat pe cinste, a fost pe departe cea mai rezistentă!”
   Și, dintr-o dată, au înțeles că nu mai sunt singuri în cameră! Într-un colț, însoțit de acea vibrație a aerului, apăruse Vraciul! Ținea în mâna stângă întoarsă cu palma în sus, o sumă de cărbuni ce păreau încinși, cărbuni peste care aruncă o mână bună de semințe de cânepă.
                                                     „Boală venită,
                                                      Boală nepoftită,
                                                      Iaca te cinstesc,
                                                      Cu nouă colaci,
                                                      Cu nouă maci,
                                                      Să n-o lași beteagă,
                                                      Să n-o strâneşti,
                                                      Să n-o poceşti!”
   Ținând cărbunii în mână, începu a afuma cu emanațiile de cânepă de jur împrejurul patului bolnavei, privi în treacăt fereastra care se închise parcă forțată de o mână nevăzută și se opri la picioarele femeii:
Ești gata?
„Sunt gata!”
Te-ai hotărât?
„M-am hotărât!”
Îi ai aici: vrei să continui?
„Vreau să continui!”
Iată-i, privește-i, judecă-i: vrei să-i ierți?
„Nu, nu vreau să-i iert!”
Îi vei pedepsi?
„Îi voi pedepsi!”
Așa cum dorești să se împlinească lucrurile! Fii pregătită ... Dar fii blândă cu ei ...
                                                    „Huiește,
                                                      Pocnește,
                                                      Prin oase nu te opri!
                                                      Arde-i prin sete,
                                                      Arde-i prin foame,
                                                      Arde-i prin deochi,
                                                      Arde-i prin fierbinţeală,
                                                      Arde-i prin spaimă,
                                                      Arde-i prin neodihnă,
                                                      Arde-i în 99 de feluri,
                                                      Arde-i în 99 de soiuri,
                                                      Intră-le unde voieşti -
                                                      În piept,
                                                      Sub piept,
                                                      În inimă,
                                                      Sub inimă,
                                                      În şele,
                                                      În braţe
                                                      Şi în maţe,
                                                      În toate încheieturile
                                                      Şi în toate ciolanele.
                                                      Că tu, de nu-i ieşi,
                                                      Cu 99 de coase i-oi cosi,
                                                      Din trup şi din toate oasele lor
                                                      Te-oi porni,
                                                      Cu 99 de seceri i-oi secera,
                                                      De trup şi de toate încheieturile
                                                      I-oi lua
                                                      Şi-n mare i-oi mâna.
                                                      Şi acolo i-oi aşeza,
                                                      Acolo-or dispărea,
                                                      Şi pe EA în pace-or lăsa.
                                                      Să rămâie EA curată
                                                      Şi luminată
                                                      Ca Dumnezeu când a făcut-o,
                                                      Ca maică-sa când a născut-o,
                                                      Ca argintul strecurat
                                                      Cum e de Dumnezeu lăsat,
                                                      Ca Soarele pe senin,
                                                      În veci vecilor
                                                      Amin!”
   Camera începu a se învârti, încet, încetișor, apoi mai repejor, până ce toți cei trei se simțiră lipiți cu spatele de pereții odăii și fără putința de a mișca în vreun fel! În ăst timp, Vraciul continua să pună diferite semințe și prafuri pe cărbunii încinși ce-i ținea în mâna stângă și, continuă a zice:
                                                    „Cine o fi făcut cu una,
                                                      Tu-i întorci cu două,
                                                      Cine o fi făcut cu două,
                                                      Tu-i întorci cu trei,
                                                      Cine o fi făcut cu trei,
                                                      Tu-i întorci cu patru,
                                                      Cine o fi făcut cu patru,
                                                      Tu-i întorci cu cinci,
                                                      Cine o fi făcut cu cinci,
                                                      Tu-i întorci cu şase,
                                                      Cine o fi făcut cu şase,
                                                      Tu-i întorci cu şapte,
                                                      Cine o fi făcut cu şapte,
                                                      Tu-i întorci cu opt,
                                                      Cine o fi făcut cu opt,
                                                      Tu-i întorci cu nouă,
                                                      Cu nouă noi,
                                                      Cu nouăzeci de boi,
                                                      Îndărăpt, înapoi,
                                                      Şi mai înfocate,
                                                      Şi mai pipărate,
                                                      Toate făcături,
                                                      Toate mânături!”
   Mare Doamnă Bună, Slăvită Împărăteasă, Frumoasă Doamnă Bună, ocrotește-o pe EA și ajut-o în greaua datorie ce vrea a împlini acuma! Ajut-o pe ea și eu te voi cinsti și te voi pomeni și înzecit îți voi plăti! Fă bună Doamnă dreptate, după cum crezi că trebuie! 

   Terminând ce avea de spus, îi băgă bolnavei în gură o așchie dintr-o rădăcină de mătrăgună și sieși își oferi o capsulă de mac: amândoi începură să mestece și, spre uimirea celor trei, blocați încă la pereți, bolnava, liniștită, se ridică în șezut!
   „Mușchii nu vor să mă țină!”
   Suficient este a voi mintea!
   „Nu pot mai mult de atât!”
   Este suficient!

   Vibrația modulată continua să se audă în cameră, iar cineva nevăzut, începuse din nou a ciupi corzile! Aerul încărcat de fum, în loc să fie înecăcios, se dovedea înmiresmat. 

* 

   Pe neașteptate, toate zgomotele străzii încetară, lumina puternică de afară fu înlocuită cu o strălucire stinsă ce părea a emana din toate lucrurile din încăpere și de una mai puternică ce o înconjura pe EA.
  „V-am adus astăzi, aici, pentru a vă pune să dați socoteală de fărădelegile voastre, atât împotriva mea ... ”
-         Eu nu am făcut nimic de capul meu, ei m-au pus! Ei m-au pus! Ei sunt de vină!
-         Ba tu ai fost cu ideea, de ce nu recunoști?
-         Amândurora vă luceau ochii de fiecare dată ...
-         Dar tu ne dădeai fiertura aia amară ...
-         Dar ce? V-o turnam cu forța pe gât? V-a convenit și v-a plăcut, că nici la 20 de ani nu erați ...
„... cât și a celor de până la mine, dar și de după mine!”
   Nu auzeau cuvinte, nu se mișcau buze, dar vorbele păreau a le intra prin piele!
  „Înaltă și Bună Doamnă, tu cea care în noaptea dintre lumi ai ales lumea aceasta pentru a ne face dreptate, Tu, Frumoasă Doamnă, așa cum pământul în care ai crescut a primit dreaptă plată  pentru neodihna lui și a fost mulțumit, așa te rugăm și pe tine să ne dai un semn și să ne spui cu ce să facem dreptate din tot ce se află pe fața pământului!”
   Moșu’, își trase traista - pe care nu o lăsase nici o clipă de pe umăr - în față și, băgând ușurel mâna înăuntru, scoase un ștergar alb, pe care îl desfăcu în fața tuturor, și-l așternu pe pat, la picioarele femeii. Pe ștergar, odihnea rădăcina de mătrăgună culeasă în noaptea de Sânziene: se uscase puțin și acum părea a semăna cu o femeie de la brâu în jos.
  Spune-ne Doamnă, cu ce vrei să ne faci dreptate?”
-         Cu cucută! Scăpă Cercetătorul o așa zisă glumă.
  „Cu cucută să fie dacă cineva scapă viu și se crede Socrate, cu cucută, dar acum vom asculta hătărârea Doamnei!”
                                                     „Foaie verde avrămeasă,
                                                      Leliță cârciumăreasă,
                                                      N-ai o fată mai frumoasă ...”
   Binecunoscutul cântec popular, le răsuna prin piele, cu ecou, întrerupând pentru câteva momente vibrația hipnotizantă ce-i însoțea permanent!
-         Cu avrămeasă?
-         Ce-i aia avrămeasă?
-         Tot o plantă din asta, știută în popor drept otrăvitoare ...
-         O să murim de la zeamă de ... cum îi zice?
-         A murit cineva de la zeamă de urzici? Ce dracu’, cred că visez!
  „Te chem pe tine Frumoasă Doamnă, să iei aminte de toate învinuirile ce le aduc acestor oameni atât eu, cât și celelalte femei: dacă sunt adevărate, fă dreptate și dă-le pedeapsa ce  ți-am cerut-o pentru ei, dacă nu este adevărat și învinuirea noastră se arată mincinoasă,    dă-mi mie ce am cerut pentru ei!”
   Moșu’, băgă iarăși mâna în traistă și scoase o ulcică de pământ, închisă bine cu un dop ceruit. O cercetă cu atenție, apoi curăță liniștit ceara de pe dop și, fără să-l scoată, spuse:
-         Avrămeasă stătută și neîncepută, pentru dreptate făcută!
  „Cum eu sunt acuzatoarea, eu se cade să-mi încerc prima tăria în fața licorii de veninariță.”
   Scoase dopul destul de greu, parte pentru că mâinile n-o ajutau, parte pentru că era bine fixat, ca să nu se piardă din tărie luând aer și, ducând ulcica la gură, bău îndelung și cu sete.
  „Cine urmează?”
   După puțină codeală, Profesorul întinse mâna și luă ulcica, apoi, după un pic de gândire, o duse la nas și o mirosi:
-         Suc de mere? Cred că ai greșit sticla, moșule! Bău liniștit câteva guri bune, și o dădu mai departe!
   Ceilalți doi, băură și ei, se șterseră fiecare la gură și se puseră pe râs! 

*

   Auzind râs în camera de sus, Soțul a urcat să vadă ce se întâmplă. Când a intrat pe ușa dormitorului, EA și Moșu’, amândoi șezând, ținându-se de mâini, tocmai se ridicau, plutind, de pe pat și se roteau încet, dar din ce în ce mai rapid în jurul unei axe imaginare ce ar fi trecut vertical printre ei. Cei trei, râdeau cu lacrimi și cu sughițuri. Nu a înțeles ce se întâmplă și, s-a repezit să oprească perechea ce se rotea din ce în ce mai repede: când a crezut că a pus mâna pe ei, a dat în gol - cei doi nu mai erau! 

* 

  „Învățătorule, fă ce ai de făcut!”
   Așteptam, căci știam, dar nu te-am grăbit!
  „Știai?”
   Da!
  „De unde?”
   Eu, alaltăieri, am fost până mâine! Am văzut tot, am știut tot! Am înțeles tot!
  „Adică?”
   Adică ce era important: că tu ești ucenicul și urmașul meu în acest loc. Dă-mi mâinile!
   Își lipiră palmele și simțiră amândoi o furnicătură: Moșu’ îi transmitea toate cunoștințele lui și ale înintașilor lui ce deveneau acum și ai EI.
   „Doar un lucru vreau să-ți spun prin viu grai: dă fiecăruia răspuns după puterea lui de înțelegere, nu încerca să explici nimănui ce este de neexplicat, nu încerca să afli mai mult decât poți să afli!
   Fii modestă și nu face rău, dar nici nu-l împiedica, pentru că bine fără rău nu se poate!
   Vindecă atunci când poți!
   Nu lua plată!
   Păstrează casa asta așa cum este, strânge în continuare cele de trebuință în momentele și locurile rânduite de strămoși pentru asta!”
   Și acum, înainte de a mă duce să mă odihnesc pe vecie, în loc liniștit și cu verdeață - ți-am spus doar că unii au fugit cu ritualurile! - lămurește-mă, cum și ce-ai gândit cu pedepsele ce  le-ai dat? 

* 

   Autoritățile, au găsit în casa bolnavei, trei bărbați mai în vârstă, ce se dovediră a fi nume cunoscute în societate: toți trei se legănau înainte și înapoi, sau stânga dreapta, ori se loveau cu capul de ce obiecte întâlneau. Din guri, li se scurgea necontrolat saliva și tot felul de sunete de neînțeles le acompaniau strâmbăturile. Alături de ei, l-au găsit pe Soț - care și chemase de altfel autoritățile - extrem de agitat și de nervos: a declarat că a văzut cum soția lui s-a ridicat în aer împreună cu un vraci necunoscut, a declarat cum încercând să-i prindă, aceștia s-au făcut nevăzuți. Pentru că nu i se părea destul de absurdă povestea, a mai adăugat că cei trei au fost condamnați-blestemați să trăiască cu mult peste o sută de ani, că undeva în mintea lor există o licărire de conștiență, care-i face să priceapă ce li se întâmplă - și că asta este pedeapsa cea mare - dar că nu știe pentru ce au fost astfel blestemați-condamnați, și că el vrea asigurarea ce i se cuvine! Unul dintre anchetatori, auzind istorisirea pentru a patra sau a cincea oară, n-a mai suportat și i-a spus verde-n față să termine cu prostiile și să le spună unde-i este nevasta adusă cu o zi în urmă de la spital, așa că soțul îi îndrumă spre asistenta ce o îngrijise în acea ultimă noapte. Când i-au spus că au găsit-o, dar că nu pot vorbi cu ea, pentru că a murit în urmă cu o săptămână într-un accident de mașină, Soțul a devenit agresiv și cu mare greutate a putut fi liniștit și, asta, numai cu calmante injectate! 

*

   Cei trei, ajunși la vârste venerabile, sunt internați în diverse institute de sănătate mintală - studenții și-i arată unul altuia și-și spun pe ascuns povestea lor - iar Soțul, când are scurte momente de limpezire a minții, înțelege că este închis într-o secție de violenți, moment în care îl apucă iar nebunia.
   Cadavrul bolnavei scoasă din spital în acea ultimă zi de iulie, nu a fost niciodată găsit! 

*
   O pereche de bătrânei simpatici, și-a luat o veche casă din lemn, aflată în marginea unei virogi, pe un drum puțin frecventat și, se ocupă - spune lumea - cu botanica. Când și când, EA pleacă prin munți, lipsind câteodată și câteva luni. El, din ce în ce mai bătrân și mai neputincios, abia mai iese din casă, dar când o face, poate fi auzit cum oftează satisfăcut. 

*
   Noii proprietari ai casei, casă pe care din cauza poveștii au luat-o ieftin, au găsit tot felul de ghivece cu flori uscate, sau vaze cu buchete moarte - pe care s-au grăbit să le arunce la gunoi: numai într-o ulcică de pământ, într-un vas cu un aer foarte retro și rustic, găsiră deci, o delicată plantă înflorită! Avea doar câteva flori, mici și aproape albe și, de unde prima dată a crezut-o o buruiană și era gata s-o dea la gunoi, noii stăpâne i-a fost milă de delicatețea ei și a păstrat-o!
   Era frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu