sâmbătă, 12 martie 2016

9 - Să nu mărturisești strâmb

 
   Apartamentul cu două camere, plasat într-unul dintre cartierele obișnuite ale orașului, deși era destul de puțin mobilat, se găsea acum într-o avansată stare de dezordine: multe lucruri - în special haine - erau aruncate pe jos, într-un talmeș balmeș de nedescris, singurul tablou din casă, una dintre acele reproduceri cu pretenție de artă, atârna strâmb, de parcă ar fi fost agățat de un colț al ramei simpliste și ieftine.
   Cu toate că afară se întunecase de multă vreme, stăpâna casei nu ținea cont și continua să țipe cât putea de tare la bărbatul tăcut, aproape mut, ce părea a-i fi soț: faptul că fiind vară, ferestrele erau larg deschise, nu o incomoda absolut deloc! Ba, parcă-i sporea elanul cu care-și certa și amenința bărbatul!
   Chiar dacă pe cei mai mulți vecini îi deranja zgomotul, se găseau și destui dispuși să urmărească „sonorul” telenovelei aflate în plină desfășurare în apartamentul celor doi. Nu era prima dată, ba chiar s-ar fi putut spune că povestea se repeta destul de des, de fiecare dată auzindu-se numai glasul ei: mulți soți, își spuneau în gând că dacă ar avea așa nevastă scandalagioaică ... mamă mamă ce i-ar face ... rămânând însă cuminți alături de soțiile care ascultau cum decurgeau evenimentele! Chiar și ele, care necondiționat erau fără să știe de ce de partea soției, își doreau ca tânărul soț să nu fie chiar așa de calm, de liniștit, de mototol, să nu mai suporte chiar tot ce-i arunca ea în față și, eventual, să o ... calmeze, măcar cu vreo două palme! Asta, ar fi adus puțină variație în bârfa cotidiană, bărfă ce ajunsese să nu mai bage în seama certurile celor doi!
   Toată lumea știa - sau bănuia - că ea era geloasă!
   Era clar exagerat de geloasă!
   Dar pentru ce - se întrebau vecinele, mai ales cele mai în vârstă - să fii geloasă cu asemenea bărbat?
   Că prea frumos, nu era!
   Nici cine știe ce voinic!
   Și nici vreun bogat, din moment ce stăteau într-un apartament modest dintr-un cartier modest!
   Și atunci?
   La ce bun gelozia?
   Doar dacă, n-o fi ea vreo geloasă din alea, bolnave de gelozie, că se auzise că există și boala asta!
   Soții, sătui să fie puși să dea televizorul mai încet „că nu se aude bine!”, spuneau, că dacă ar avea o asemenea matracucă, și ei ar înșela-o, numai așa, de-ai dracului, că la ce gură are ... și iar se gândeau cum ar mai calma-o ei ... că doar erau bărbați!

   Așa se petreceau lucrurile în acest bloc de apartamente și, probabil că dacă scandalurile ar fi încetat, toată lumea ar fi simțit că lipsește ceva.
   Când se întâlneau cu vecinii lor, cei doi tineri erau foarte zâmbitori, bine crescuți - salutau mereu primii - și se țineau de mână! Asta cu ținutul de mână, nimeni n-o mai pricepea, că doar seara, când zburau prin casă toate cele și femeia azvârlea puțina lor agoniseală, tocmai asta-i reproșa: infidelitatea! Știa toată lumea că iar îl văzuse cu „aia”!
   El, nu nega!
   La braț!
   El, din nou nu nega!
   Că iar a întârziat!
   El, bineînțeles că nu nega!
   Că i-a spus ei ...
   Din nou liniște din partea lui!
   Că a auzit, că a sunat-o, că i-a scris ...
   El, liniște mormânt!
   Și totuși, dimineața, erau zâmbitori și se țineau de mână!
   Ciudat!

   Într-o seară, după o perioadă nefiresc de lungă de liniște, scandalul a reînceput! De data aceasta, ea îi reproșa că-l prinsese în greșeală, că nu se mai putea apăra - colegul pe care-l sunase, se arătase mirat că ea credea că soțul îi este la el, pentru că nu era! Așadar, iar a fost „cu aia”! Lucrurile s-au desfășurat după tipicul obișnuit, chiar după programul obișnuit, se poate spune.
   Dar, după acest moment în care relația tensionată a celor doi intrase într-un nou nivel, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată: nu au mai fost văzuți de mână, ba chiar au plecat separat! Spre surpriza femeii de serviciu și a celor câteva gospodine ce vizitau piața la prima oră, când erau legumele mai proaspete, el a coborât la mașină, s-a urcat și a plecat, fără să o aștepte!
   După numai câteva minute, a coborât și ea, așteptând clar ceva: acel ceva s-a dovedit a fi un taxi. Iar cât timp a așteptat mașina comandată, una dintre vecine, femeie versată în obținerea de informații conjugale din căsniciile altora - ziceau gurile rele că putea depune mărturie la tribunal în orice proces de divorț și că o bună vreme își rotunjise astfel veniturile - a răspuns salutului tinerei și, fără să lase să se piardă momentul propice, a atacat frontal:
-          Ce-ai pățit drăguțo? De ce ești așa de supărată?
-          Păi cum să nu fiu supărată doamnă, dacă nenorocitul ăsta mă înșeală? Dar gata, nu mai suport, bag divorț!
-          Cum mamă dragă să divorțezi? Păi se poate? Copii tineri - de copii bătrâni nimeni nu a auzit, dar dădea bine în conversație! - care v-ați luat din dragoste, se poate să vă divorțați mamă?
   Îi era indiferent dacă cei doi se despărțeau sau nu, dar momentul era mult prea bun pentru lărgirea fisurii din armura celor doi, pentru a nu fi exploatat!
-          Da, i-am spus și lui! Gata, bag divorț și, atunci să-l văd!
-          Dar de ce mamă dragă, ce ți-a făcut de nu mai poți să-l mai ierți?
   Toate întrebările erau însoțite de oftaturi lungi, compătimitoare!
-          Bani acasă aduce, nu zic nu, dar nici n-aș avea nevoie, că ne dă tăticu` tot ce avem nevoie ...
-          Tăticu`?
   Asta chiar era o descoperire, o prospătură, o noutate: cine o fi tăticu`?
-          Da, tăticu`, că are un abator și pământ și ... și dacă nu ne cumpăra tăticu` casa asta, stăteam și acum cu chirie!
-          Aha!
-          Da, aduce și el bani, dar nu banii-s problema: uite, i-am găsit pete de ruj pe cămașă, note de plată de la restaurante prin buzunare, plus că ...
-          Da? Plus că ... ?
-          Plus că lipsește când ți-e lumea mai dragă, nu vine noaptea acasă, îmi trimite mesaje că e cu cutare sau cu cutare, că se duce să joace fotbal, dar când îl cauți, nici gând!
-          Nu cred!
-          Ba da! Că m-am dus eu după el, unde zicea că joacă fotbal și ia-l de unde nu-i! Și ăia de zice că-i cu ei, zic ei da, e p-aici, dar nu-l pot chema la telefon, nu știu nimic ...
-          Chiar așa de fustangiu să fie?
   Nu putea fi decât fustangiu, bineînțeles: concluzia se impunea de la sine!
-          ... păi altfel cum? Nu mai pot, m-am săturat ... bag divorț și ...
-          Bine mamă că măcar nu aveți copii, că era mai complicat!
   În acel moment veni taxiul și tânăra se urcă în mașină, lăsând impresia că nici nu știe dacă a vorbit cu cineva sau nu!
-          Vindem casa și ne despărțim! Gata!

   Vecina cea binevoitoare, a dat imediat sfoară-n țară, toată lumea s-a bucurat de faptul că în sfârșit s-au mai aflat lucruri noi: cel puțin o zi, a fost principalul subiect de bârfă, până ce unul dintre soți, sosit obosit de la muncă, puse cu năduf punctul pe i:
-          Să se despartă și să vândă dracului casa unor oameni mai cuminți, că m-am săturat de scandalurile lor zi și noapte!
   Acela a fost momentul în care problemele tinerei perechi au mai făcut un pas, intrând într-o altă categorie de interes!

   Au mai fost câteva scandaluri, nu multe ... de fapt se răriseră și, parcă nu mai aveau vlagă, drept care mulți au bănuit că se împacă: totul, până într-o dimineață în care aceeași vecină, află - în condiții similare - că s-au despărțit la notar și că au hotărât să vândă tot și să împartă banii - nu și după casă, că era a ei! Vecina, s-a crucit de ce obiceiuri noi și proaste au ieșit în ultima vreme, de când cu democrația - dracu` a mai pomenit divorț fără ceartă, proces și partaj? - dar a dat din nou veste-ntre gospodine de noutăți!
   Așadar, vindeau!
   Fiind veniți de curând în cartier - doar câteva luni - nu aveau prieteni, nu le intrase nimeni în casă, așa că nu aveau să fie regretați decât de amatoarele de bârfă: celorlalți le erau indiferenți, iar dacă i-ar fi întâlnit pe stradă, nici măcar nu i-ar fi recunoscut, așa că ... nici o pagubă!

   După câteva zile, începură să se perinde amatorii de a cumpăra apartamentul: erau destul de mulți, vânzătorul cerând un preț apropiat de cel real, adică voia să termine mai repede, să nu piardă vremea.
   Cumpărătorii, după ce vedeau casa, verificau listele de întreținere, să vadă dacă sunt datorii restante și dacă vecinii erau buni platnici.
   Bineînțeles că locatarele nu se lăsau prea mult rugate să dea amănunte despre vecini, despre cei doi, despre motivele vânzării, despre bloc ... în sfârșit, despre tot.
   După un timp, vizitele s-au rărit, apoi chiar au încetat, semn că apartamentul fusese vândut: a apărut o familie - nu chiar la fel de tânără - în locul lor, cu un copil. Copilul era cuminte, noii vecini păreau liniștiți: totul era cum nu se poate mai bine! Au făcut și noii vecini puțin zgomot, până s-au aranjat cum au vrut, dar așa face toată lumea: cine n-a dărâmat un perete sau n-a dat o gaură în beton? După aceea, s-au liniștit.

   Așa păreau a sta lucrurile, până într-o sâmbătă dimineață, pe la zece, când în ușa apartamentului ce părea blestemat, a izbucnit un scandal cum nu mai fusese niciodată! Scandal este puțin spus, a fost un tămbălău îngrozitor, că până la urmă, cu mare părere de rău, unul dintre vecini a chemat poliția!
   Venirea poliției, a liniștit lucrurile și totodată le-a clarificat, le-a limpezit am putea spune, definitiv: la ușa apartamentului, se certau trei familii străine de bloc cu noii proprietari! Pe unii dintre ei, vecinii îi recunoșteau, că parcă-i întrebaseră dacă vânzătorii sunt oameni de treabă - ei, ca să scape de scandal spuseseră da - dar nu înțelegeau de ce se certau acum!
   Abia după câteva ore s-a aflat: noii proprietari și doi dintre cei de la ușă, cumpăraseră apartamentul de la cei doi tineri „divorțați”, iar al patrulea, era proprietarul de drept, cel de la care „certăreții” închiriaseră apartamentul!
   Omul avea și actele casei la el!
   În următoarea lună, au mai apărut doi cumpărători păcăliți: unul singur dintre ei, întâlnind-o pe vecina atoateștiutoare, cea care-i prezentase toată situația, i-a spus:
-          Așa cucoană, ziceai că-s oameni de treabă, că casa-i cumpărată de tasu`, da?
   Femeia ridică din umeri: de fapt, unde greșise?
   Îi spusese și ea ce știa și ce credea că-i mai bine!
   Și care-i problema?
 
Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu